Είστε εδώ

Καθαρισμός Ιών

Τι ονομάζουμε ιό Η/Υ

Μια ακολουθία (ή σειρά ακολουθιών) συμβόλων που, όταν εκτελεστούν κάτω από ορισμένες συνθήκες ή σε ένα ορισμένο περιβάλλον, δημιουργούν ένα ακριβές ή παρόμοιο αντίγραφο της ακολουθίας, το οποίο και τοποθετούν μέσα στον υπό-μόλυνση Η/Υ. Η τοποθέτηση γίνεται σε τέτοιο μέρος, όπου θα είναι δυνατή η μελλοντική εκτέλεση του αρχείου (κοινώς «άνοιγμα του μολυσμένου αρχείου»). Αυτή είναι και η επονομαζόμενη «αναπαραγωγή» (replication) του ιού μέσα στον υπολογιστή. Βέβαια, ένας ιός μπορεί να περιλαμβάνει και μια επιπλέον λειτουργία (payload), με την οποία θα κάνει ζημιά στο μολυσμένο σύστημα, χωρίς όμως αυτό να είναι αναγκαίο.

Trojan horses / Backdoor programs

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη, ίσως, κατηγορία ιών. Αυτός ο τύπος ιών περιέχει ένα κώδικα, με την εκτέλεση του οποίου ο ξενιστής Η/Υ του ιού γίνεται ευάλωτος στην διαχείρισή του από τον αποστολέα του ιού, χωρίς ο χρήστης του Η/Υ να αντιλαμβάνεται το παραμικρό. Γι’ αυτό το λόγο, οι ιοί αυτοί αποστέλλονται από τους κακόβουλους ψευτο-hackers σε ανυποψίαστους χρήστες, με την παρότρυνση του χρήστη να τους εκτελέσει για να δει κάτι τελείως ανύπαρκτο, όπως μια φωτογραφία, ένα σημείωμα κ.ά. Οι αποστολείς τέτοιου είδους ιών ονομάζονται στη γλώσσα του Internet “lamers”. Δυστυχώς, τα προβλήματα ΔΕΝ τελειώνουν εδώ … Με την εκτέλεση του Trojan πιθανώς να υπάρξει σβήσιμο αρχείων από τον Η/Υ, ή ακόμα και ολοκληρωτικό format του δίσκου! Οι Trojan horses δεν αναπαράγονται, γι’ αυτό και δεν θεωρούνται από πολλούς ως ιοί.

Stealth (αόρατοι) viruses

Χρησιμοποιούν τους καταχωρητές μνήμης του Η/Υ. Για να εκτελεστεί ένα πρόγραμμα (ιδιαίτερα τα προγράμματα MS-DOS) χρειάζεται να επικαλεστούν μια διεύθυνση στη μνήμη του Η/Υ. Εκεί ακριβώς επεμβαίνει και ο ιός. Όταν το πρόγραμμα καλέσει την συγκεκριμένη διεύθυνση, ενεργοποιείται ο ιός αντί για το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα την μόλυνση του συστήματος. Οι stealth ιοί έχουν και μια επιπλέον λειτουργία. Είναι ικανοί να κρύβονται κατά την ανίχνευσή τους από τα προγράμματα antivirus.Συγκεκριμένα, όποτε ανιχνεύουν δράση προγράμματος antivirus, αποκαθιστούν προσωρινά το αρχικό αρχείο στην κανονική του θέση, αφήνοντας το antivirus να το ανιχνεύσει και το ξανά-μολύνουν αργότερα, αφού έχει τελειώσει η λειτουργία του προγράμματος antivirus. Η συγκεκριμένη λειτουργία της απόκρυψης του ιού από το antivirus (αντι-antivirus) λέγεται και “tunneling”.

Parasitic a.k.a. Appending viruses

Λέγονται παρασιτικοί ή και επι-προσθετικοί, ακριβώς γιατί προσθέτουν τον καταστροφικό τους κώδικα μέσα στον κώδικα του αρχικού αρχείου (συνήθως στο τέλος του, για προστασία από ανίχνευση antivirus προγράμματος), χωρίς να το καταστρέψουν. Όμως, αν κάποιος πιστέψει ότι θα εκτελεστεί το αρχικό πρόγραμμα, επειδή ο κώδικας του ιού βρίσκεται στο τέλος του αρχείου, τότε την «πάτησε», μιας και ο ιός φροντίζει να εκτελείται αυτός και όχι το αρχικό πρόγραμμα.
 
Boot sector viruses

Οι ιοί αυτού του είδους μολύνουν τον τομέα εκκίνησης του Η/Υ, είτε αυτός είναι δίσκος ή δισκέτα. Σε αυτούς οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων ανά τον κόσμο. Συνήθως, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει λειτουργικό MS-DOS στον Η/Υ για να ενεργοποιηθεί ένας τέτοιος ιός, μιας και οι συγκεκριμένοι ιοί δεν κάνουν τέτοιου είδους … διακρίσεις. Π.χ. παρ’ ότι ο ιός Michelangelo δεν μπορεί να επεκταθεί σε λειτουργικό Windows NT, δεν σημαίνει ότι δεν θα διαγράψει τα περιεχόμενα του δίσκου στις 6 Μαρτίου!

Worms (σκουλήκια)

Λέγονται έτσι γιατί συνήθως βρίσκονται σε δίκτυα Η/Υ. Χρησιμοποιούν το Internet ως μέσο διάδοσής τους (emails, irc chat κ.ά.).

Έλεγχος του υπολογιστή σας, εντοπισμός των ιών και καθαρισμός του συστήματος.Θα βελτιώσουμε τον υπολογιστή σας για την καλύτερη απόδοση.

Ο υπολογιστής σας πρέπει να προστατεύεται πάντα από ένα αντιβιοτικό σύστημα ή ένα σύστημα Internet Security.

Τα προγράμματα internet security μας προστατεύουν και από διεισδύσεις αγνώστων προγραμμάτων στον υπολογιστή μας, και έλεγχο προγραμμάτων e-mailεκτός από το απλό σκανάρισμα για ιούς.

Εάν ο υπολογιστή σας δεν έχει αντιβιοτικό σύστημα ή δεν είναι ενημερωμένο το αντιβιοτικό του είναι πολύ εύκολο να κολλήσει κάτι.

Οι περισσότεροι Ιοί βρίσκονται σε σελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο, σε πειρατικά προγράμματα, cracks προγραμμάτων, αρχεία πειρατικών ταινιών κτλ. αλλά μπορεί να κολλήσεις ακόμα και από ένα e-mail.

Συμπτώματα

  • Ο υπολογιστής καθυστερεί πάρα πολύ
  • Όταν είμαστε στο Internet εμφανίζονται διάφορα αναδυόμενα παράθυρα με διαφημίσεις.
  • Ο επεξεργαστής δείχνει να δουλεύει συνέχεια
  • Κάποιο πρόγραμμα που δεν έχουμε εγκαταστήσει ποτέ μας λέει ότι είμαστε γεμάτοι με Ιούς.
  • Ο υπολογιστής όταν ανοίγει μας βγάζει σε μία σελίδα που υποτίθεται είναι της αστυνομίας και μας ζητάει χρήματα για να ξεμπλοκάρει.(FBI Virus ή Ιός της αστυνομίας)
  • Καθαρισμός από ιούς

Kαθαρίζουμε τον υπολογιστή σας γρήγορα και υπεύθυνα χρησιμοποιόντας τα κορυφαία προγράμματα εντοπισμού και εξουδετέρωσης Ιών και βλαβερών προγραμμάτων.

Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής έχοντας διευρύνει την γκάμα των υπηρεσιών και των προϊόντων της με γνώμονα τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις ανάγκες της αγοράς.

Περισσότερα

GlobalTech newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για τις νέες μας προσφορές